Zijinstromers in het onderwijs
Nathalie stopte na één jaar als zijinstromer in het onderwijs, en ze is lang niet de enige.
Het verhaal van Nathalie Vandevoorde illustreert een blijkbaar veelvoorkomend probleem in het onderwijs: veel zijinstromers geven er al na één schooljaar de brui aan.
In Vlaanderen stopt bijna drie op de tien zij-instromers na één jaar in het onderwijs.
Nathalie, die eerder een bedrijfje leidde dat verpleegkundigen rekruteerde voor het buitenland, kwam via contact tracing tijdens de coronacrisis in contact met het onderwijs.
Ze werd aangenomen als lerares beeldende kunsten, waar ze erg goed in was en zich volledig voor inzette. Nathalie gaf een volledig trimester les en was ook al eerder ingesprongen. Ze maakte lesvoorbereidingen van nul en was betrokken bij verschillende projecten op school. Ze stemde ermee in om na de kerstvakantie terug te komen, zelfs als dat betekende dat ze haar aquarelworkshops die ze op zelfstandige basis organiseerde, moest annuleren. Echter, vlak voordat ze weer zou beginnen, kreeg ze te horen dat haar vervanger toch zou terugkeren. Dit nieuws was een grote teleurstelling voor Nathalie, en ze besloot dat ze te oud was om op deze manier te werken. Ze voelde dat er te veel flexibiliteit werd verwacht van starters in het onderwijs.
Dit probleem heeft de aandacht getrokken van de politieke partij CD&V, die voorstelt om starters in het onderwijs één jaar werkzekerheid te geven, samen met andere maatregelen om zij-instromers te ondersteunen. Dit zou kunnen helpen om de uitval van zijinstromers te verminderen en het onderwijs aantrekkelijker te maken voor mensen die vanuit andere sectoren willen overstappen.
Aan artikels over dit thema spijtig genoeg geen gebrek
Er is dus duidelijk nog werk aan de winkel en als ik zulke dingen lees, kan ik niet ontkennen dat enige onzekerheid me soms overvalt. Ik kan alleen maar hopen dat er verder ingezet zal worden op een systeem van meer zekerheid voor carrièreswitchers.
Wat vinden jullie, collega-instromers?
Vancaeneghem, J. (2023, 18 december). Nathalie stopte na één jaar als zijinstromer in het onderwijs, en ze is lang niet de enige. Gazet Van Antwerpen. Geraadpleegd op 25 december 2023, van https://www.gva.be/cnt/dmf20231218_91927154
Dag David
BeantwoordenVerwijderenIk ben ook langs dit artikel gekomen tijdens het lezen en heb het zelfs snel doorgenomen, maar inderdaad, dit is een ernstig probleem voor toekomstige zij-instromers. Ik vind het leuk om te lezen dat wij de zelfde mening delen over dit probleem. Door dit probleem zal het dreigende lerarentekort er ook niet op achteruit gaan jammer genoeg. Ik geef ook toe dat ik door dit soort artikels te lezen soms ook wel een beetje nerveus wordt voor mij toekomst als leerkracht.