'Het wonderbaarlijke voorval met de hond in de nacht' door Mark Haddon
Dit boek, geschreven vanuit het perspectief van een vijftienjarige jongen genaamd Christopher Boone, biedt een kijk op de wereld door de ogen van iemand met het syndroom van Asperger.
Intrigerende vertelstijl en structuur
In dit kort fragment kan je kennismaken met de schrijfstijl en gedachtegang, en natuurlijk een priemgetal als hoofdstuknummering. |
Christopher, de protagonist, vertelt het verhaal in de eerste persoon en de structuur van het boek weerspiegelt zijn analytische en logische manier van denken.
De hoofdstukken zijn genummerd volgens de priemgetallen, wat meteen een indicatie geeft van Christophers bijzondere relatie met wiskunde en logica. Deze keuze draagt niet alleen bij aan de authenticiteit van zijn stem, maar zorgt er ook voor dat de lezer zich kan inleven in zijn manier van denken en waarnemen.
Het is natuurlijk wel even wennen wanneer je leest vanuit het perspectief van een jongen met Asperger. Het hele verhaal is dan ook één lange stream of consciousness met vaak heel lange zinnen, zinsdelen verbonden met “en toen…en toen” of “en ik zei:…….en toe zei zij":……”. Even wennen dus maar het geeft des te meer de constante gedachtentrein weer waar iemand met deze aandoening mee te kampen heeft.
Diepgaande karakterontwikkeling
De gezichtsuitdrukkingen op de cover helpen Christopher begrijpen hoe andere mensen zich voelen. |
Een van de krachtigste aspecten van het boek is hoe het de lezer dwingt om empathie te ontwikkelen voor een manier van zijn die fundamenteel anders is dan de meeste mensen gewend zijn. Door Christophers ogen leren we dat wat op het eerste gezicht vreemd of ontoegankelijk lijkt, in werkelijkheid een andere, maar niet minder waardevolle manier van zijn is.
Thematiek en symboliek
Het centrale thema van het boek draait om waarheid en leugens, en de impact die deze hebben op persoonlijke relaties. Christophers zoektocht naar de waarheid over de dood van de hond Wellington onthult diepere geheimen binnen zijn eigen familie. Deze ontdekkingstocht symboliseert niet alleen zijn behoefte aan orde en duidelijkheid, maar ook de universele zoektocht naar begrip en verbinding.
Haddons gebruik van symboliek, zoals het nummeren van de hoofdstukken in priemgetallen, onderstreept Christophers unieke perspectief en zijn zoektocht naar orde in een vaak chaotische wereld. Deze symbolen dienen als ankers voor zowel het personage als de lezer, en helpen bij het begrijpen van de complexe emoties en situaties die zich ontvouwen. Maar…tegelijkertijd is dit boek ook een detectiveroman, heeft het een plottwist om U tegen te zeggen dus is het zeker niet enkel en alleen maar een boek over ‘een jongen met autisme’.
Een boek met een duidelijk doel.
Mark Haddon slaagt erin om de lezer niet alleen een verhaal te bieden, maar een ervaring – een uitnodiging om de wereld te zien door de ogen van iemand die we misschien niet volledig begrijpen, maar die ongetwijfeld een unieke en waardevolle kijk op het leven biedt.
Voor iedereen die op zoek is naar een werk dat zowel ontroerend, verhelderend maar ook nog eens spannend en verrassend is, is dit boek een absolute aanrader. Het biedt een prachtige balans tussen humor, verdriet, en inzicht, en laat een blijvende indruk achter die je nog lang na het omslaan van de laatste pagina zal bijblijven. Maar bovenal is dit boek natuurlijk een perfect verhaal, een houvast misschien zelfs, voor jongeren die zelf met deze stoornis worstelen.
Reflectie
Persoonlijk heeft dit boek me geïnspireerd om meer stil te staan bij de verschillende manieren waarop mensen de wereld ervaren. Het heeft mijn begrip en waardering voor de unieke talenten en uitdagingen van mensen met autisme verdiept. Ik moedig iedereen aan om dit boek te lezen met een open geest en een bereidheid om je eigen perspectieven uit te dagen.
'Het wonderbaarlijke voorval met de hond in de nacht' is een aangrijpend verhaal en tevens een belangrijk werk dat bijdraagt aan een bredere en inclusievere kijk op de wereld.
Beste David
BeantwoordenVerwijderenOm te beginnen wil ik zeggen dat ik het boek ook heb gelezen. Ik heb het in het middelbaar voor school in het Engels gelezen. De schrijfstijl vond ik in het begin ook wel even wennen, ik vond de stijl eerst een beetje droog, maar des te meer ik las des te meer ik het leerde appreciëren.
Een ander boek dat dicht aanleunt bij de thema's van 'Het wonderbaarlijke voorval met de hond in de nacht' is Dirk Brackes 'Een lege brug'. In dat boek schrijft Bracke deels vanuit het perspectief van een autistisch meisje. Het boek toont ook in hoe mensen met een mentale aandoening de wereld anders zien en moeite hebben met voor anderen vanzelfsprekende dingen als emotie of zelfs ethiek.