Verkiezingen 2024
Is iedereen voldoende geïnformeerd, en vooral, zijn die nieuwe 16-jarige stemmers voldoende op de hoogte?
Nee, dat zijn ze niet. Ik wil mijn kinderen er weer niet bijhalen maar ik krijg hier toch wel wat van die nieuwe stemmers over de vloer en ik heb er ondertussen een nieuwsgierige gewoonte van gemaakt om te polsen hoe en vooral, op basis van welke motieven, zij binnenkort gaan stemmen. En tot nu toe staat het antwoord "I dunno" (om het in 'jongerenslang' uit te drukken) nog steeds met grote voorsprong op de eerste plaats.
Waarom niet aan bod gekomen?
Je zou denken dat dit thema volop aan bod zou gekomen zijn in scholen voor deze nieuwe generatie stemmers maar niets is minder waar. Wederom kan ik alleen maar spreken uit eigen ervaring, wel, uit ervaring van de 16-jarige vrienden van mijn zoon die hier wel eens op bezoek komen. En blijkbaar hebben zij allemaal, met verschillende middelbare scholen en richtingen als achtergrond, nul komma nul lestijd gespendeerd aan de komende verkiezingen.
They have no clue!
Zesdejaars krijgen momenteel blijkbaar wel enige opwarming naar de verkiezingen toe, maar zijn (hopelijk sommige?) scholen nu echt vergeten dat België aan de vooravond van een historische mijlpaal staat? Dit is een unieke kans voor jonge mensen om deel te nemen aan het democratische proces en hun stem te laten horen. Echter, terwijl de datum van de verkiezingen nadert, blijkt een cruciaal aspect onderbelicht: de noodzakelijke educatie en voorbereiding van deze jonge kiezers door de scholen.
Ik wil er ook even bijhalen dat we tijdens één van onze sessies tijdens het vak 'Cultureel Bewustzijn', dieper ingingen op het kiesgedrag van de Vlaming. We vormden groepjes van 4 en bepaalden welke richting ons stemgedrag zou uitgaan als we een bepaalde rol van een personage zouden innemen, (bv. een gepensioneerde man die nog bijklust, een zelfstandig ondernemer, een 16-jarige kiezer), en ook in dat groepje was er weinig sprake van het hebben van 'een clue'. Wel heel veel individualistische ideeën. Ik citeer: "wat bedoelen ze daar mee, dat ik dan minder belastingen moet betalen? OK dan stem ik daar op".
Dus:
1. De programmapunten van de partijen zijn ongekend of zijn niet duidelijk voor de jonge kiezer (en hier ging het dus om 18+-jarigen).
1. De programmapunten van de partijen zijn ongekend of zijn niet duidelijk voor de jonge kiezer (en hier ging het dus om 18+-jarigen).
2. Er was zo goed als geen interesse in het verkiezingsgebeuren.
3. Ook zij waren in het 6de middelbaar helemaal niet klaargestoomd om hun stem te gaan uitbrengen.
Scholen spelen een cruciale rol in het voorbereiden van jongeren op hun rol als actieve en geïnformeerde burgers. Het onderwijssysteem zou een solide basis moeten bieden voor een goed begrip van politieke processen, de werking van de democratie en de impact van politieke keuzes. Helaas lijkt het erop dat veel scholen in België deze verantwoordelijkheid niet volledig oppakken als het gaat om de aankomende verkiezingen.
Het gebrek aan adequate voorbereiding kan leiden tot verschillende negatieve gevolgen. Jongeren kunnen zich ontmoedigd voelen om te stemmen omdat ze zich niet zeker genoeg voelen over hun kennis van de politieke partijen en hun standpunten. Dit kan resulteren in een lage opkomst onder deze nieuwe kiezersgroep, wat de hele bedoeling van het verlagen van de stemgerechtigde leeftijd ondermijnt.
Daarnaast bestaat het risico dat jongeren, uit onwetendheid of verwarring, ondoordachte keuzes maken in het stemhokje. Democratie vereist geïnformeerde kiezers die weloverwogen beslissingen kunnen nemen. Zonder de juiste educatie kunnen jongeren vatbaar zijn voor misleidende informatie en populistische retoriek, wat schadelijke gevolgen kan hebben voor de kwaliteit van de democratische besluitvorming.
Ben ik de enige die dit een beetje bizar en vooral een gemiste kans vindt?
Vanschoubroek, C. (2023, November 17). Minderjarigen krijgen Europees stemrecht zonder registratieplicht. De Standaard. https://www.standaard.be/cnt/dmf20231117_94979092
Reacties
Een reactie posten